diumenge, 28 de juny del 2009

Preparatius de vacances

Aquest és l'entrenament per les vacances: gent, calor, caminar i... paella!


Ens hem guanyat una paella caminant de l'Ametlla a l'Ampolla. No hem estat gaire originals perquè hem trobat una gentada que feia el mateix camí que nosaltres. Però l'esforç val la pena, perquè aquesta part de la costa és impressionant!

Després de l'esforç: cabussó i cervesa fresqueta.

diumenge, 21 de juny del 2009

Ja tenim guia submergible

Ahir dissabte, amb una mica de retard sobre l'horari previst vam fer la presentació de la guia submergible de la vida marina de la platja de la Torre.

Avui comença l'estiu, ja tenim la guia dels peixos i només falta tenir vacances per poder-ne treure tot el profit!

divendres, 19 de juny del 2009

El bot

A la primera visita de l'any al Brut de Viló he trobat un habitant inesperat: un bot (Mola mola). Els bots són uns peixos grossos (poden fer fins a 3 m de llarg) però aquest no ho era gaire, no arribava als 50 cm. La seva forma és molt curiosa, són gairebé rodons, en forma de disc, amb una aleta dorsal semblant a un tauró, una aleta caudal ampla i curta que sembla que no tingui cua, i unes aletes pectorals força petites. La pell és dura com una cuirassa.



És un mal nedador i normalment està a prop de la superfície de l'aigua deixant-se portar pels corrents. El seu nom científic, Mola mola, fa referència a què sembla una pedra de molí (que en llatí es diu mola). No és habitual trobar bots tan aprop de la platja, però tampoc és un cas únic.

És un peix comestible. Abans de cuinar-lo cal treure'n la closca i el greix, i només s'aprofita la musculatura lateral i el budell. O sigui que d'un peix d'uns cinc quilos a penes se'n treu mig quilo de tall. Abans de guisar-lo, la part comestible s'ha de rentar bé i deixar-la 24 hores en sal. Després es bull una mica i es treuen les boletes de greix que queden. La musculatura ja es pot cuinar, però el budell s'ha de deixar unes hores en vinagre i escaldar. Normalment es cou amb romesco o es bull amb patates i allioli.

Ara feia molts anys que no en veia cap, ni viu ni mort, i tan aprop de terra no n'havia vist mai. Em sembla que l'últim el vaig veure en una cassola amb romesco.

divendres, 5 de juny del 2009

Un nou bloc

Avui dia 5 de juny, dia mundial del Medi Ambient, és el dia que engega un nou projecte en forma de bloc d'internet: la secció de ciències i tecnologia del Centre d'Estudis Sinibald de Mas s'ha incorporat a la blogosfera.


Amb la intenció de fer una actualització setmanal, en aquest bloc hi podrem trobar apunts sobre diferents temes de ciència, sostenibilitat, nutrició, tecnologia, botànica, zoologia... més o menys relacionats amb la Torre. Aquest és un bloc col·lectiu i cal esperar que sigui divers.

El trobareu a http://sinibald.cat/ciencies/ i també en un apartat del web del Centre d'Estudis http://www.sinibald.cat/
Bona sort i llarga vida!