dijous, 7 de febrer del 2008

Les sueques i els suecs



Aquesta setmana passada he estat a Flen, a uns 120 km a l'oest d'Estocolm, i he pogut veure com viuen i treballen els suecs. M'han xocat moltes coses, la primera la tranquil·litat que tenen per tot. La primera impressió és que gasten molta "catxassa". No tenen pressa per res, ni per caminar, ni per parlar, ni per complir els teminis, ni per acabar les reunions... Però això no vol dir que no facin la feina, perquè la fan i bé.


També m'han sorprès els horaris. Al matí es lleven com nosaltres, entre les set i les vuit segons les activitats del dia. Comencen a l'institut a dos quarts de nou. Paren a les 11 per dinar. És sorprenent que a l'hora del pati s'entaulin per menjar un plat de sopa i unes mandonguilles o uns arengs. De fet, només tenen mitja hora, que l'aprofiten menjant. Les classes segueixen fins la una, o les dues o les tres, segons els cursos i els dies de la setmana. A les sis el sopar i després vida familiar, perquè al carrer és fosc i negre des de les quatre de la tarda i fa un fred que pela.


Una altra impressió que m'he emportat de l'institut és la sensació de caos i desordre. Els grups d'alumnes varien en cada assignatura i canvien d'aula. A més, no fan tots el mateix horari perquè hi ha classes d'una hora i d'una hora i mitja. Sempre veus gent amunt i avall. Molts professors manen la feina als seus alumnes i els deixen el temps lliure per fer-ho en grups o en treball individual. Aquest sistema aquí seria impensable.


Això sí, fa un fred que pela. A les cases i a l'institut la temperatura és agradable, però al carrer no s´hi pot estar.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Us recomano:

Divendres es presenta el llibre de Sánchez Cervelló

L’Associació Cultural Baix Gaià presenta aquest divendres 22 de febrer a les 20h a la sala de plens de l’Ajuntament de Torredembarra el llibre ¿Porqué fuimos derrotados? Las divergencias republicanas y otras cuestiones. Es tracta d’una obra escrita pel professor de la URV Josep Sánchez Cervelló que ha aconseguit resumir els motius de la derrota republicana a la darrera guerra civil utilitzant moltes fonts d’informació entre les que cal destacar el fins ara inèdit fons del general Vicente Rojo Lluch.
L’acte serà presentat per Jordi S., autor del llibre Miquel Mestre Avinyó i el cooperativisme a Torredembarra (1895-2004) que va ser prologat pel mateix Sánchez Cervelló.

Anònim ha dit...

Iris, com a persona entesa i interessada en el tema, voldria parlar-te de la platja del Canyadell, som molts els torrencs que ens agrada anar-hi i veiem com cada any està mes deixada i bruta, en alguna comisió pots proposar-ho com a cosa a millorar?

rafael ha dit...

Iris guapa, yo voy por esos lugares y me quedo como un pajarito...muerto de frio. Sobre la pachorra de los suecos/as, igual que los suizos, todo se eterniza, pero los resultados, son muy buenos....yo hablo laboralmente. besitos

Iris Gual ha dit...

A l'anònim del dia 17,
la platja del Canyadell forma part del terme municipal d'Altafulla i del de Torredembarra. Per això els dos municipis s'han posat d'acord, des de fa anys, en netejar-la un any cadascú. Ara mateix no sé a qui li toca, però ja ho esbrinaré i faré un seguiment des de la comissió del litoral del Consell de Sostenibilitat.

Iris Gual ha dit...

Estimat fantasma,
Al llarg d'aquest projecte Comenius que estic participant des del col·legi he tingut ocasió de compartir treball amb suecs i alemanys. Jo em quedo amb la manera de fer dels alemanys. Són molt "cap-quadrat", però per això mateix planifiquen les coses i les duen a terme amb exactitud. Potser els hi falti una certa capacitat d'improvització, però són companys còmodes en el treball. Petons