dissabte, 28 de febrer del 2009

El Bull


El bull és l'estómac de tonyina sec que es cuina amb romesco o allipebre. Seria l'equivalent als "callos"però amb bèstia de mar i cuinat a l'estil mariner.

La cuina a l'allipebre, o al romesco, és una manera de guisar que és bona per a quasi tot. Es tracta de fer una picada amb alls crus i/o escalivats, pebrot de romesco escaldat, una llesca de pa torrat (o sense torrar, o xopa de vi, o sense pa...), un grapat d'ametlles torrades (o crues, o fregides, o sense ametlles...) i un tomàquet escalivat (o sense tomàquet).

Es deixata la picada amb una mica d'aigua i es tira a la cassola amb oli ben calent (compte que espatega!). A continuació s'hi tira el tall (que pot ser bull, pop, peix...) i les patates tallades, en l'ordre que convingui segons el temps de cocció que necessiti el tall, es cobreix d'aigua i es deixa fer xup-xup. Quan les patates són quasi cuites, s'hi tira un grapadet de fesols bullits (sempre hi ha qui no n'hi posa...).

Per la recepta que he donat ja s'entén que a cada casa es fa d'una manera, i fins i tot se li canvia el nom entre romesco i allipebre. En el sentit estricte, la picada de l'allipebre només porta alls i pebrot sec.

Demà se celebrarà la desena diada del bull. Aquesta festa ha rebut moltes crítiques perquè diuen que es fa per promoure el turisme, però a l'hora de la veritat l'aforament és força limitat i s'han de reservar els tiquets amb antelació, cosa que provoca que quasi tots els comensals siguin de la Torre o de l'entorn de les cuineres. I això no és precisament promoció turística!

Enguany també es recupera la tercera mostra del bull, que és la versió més popular de la diada i sembla que en el futur tindrà més continuitat.

Per cert, en el cartell d'enguany es fa referència a l'allipebre amb desencert. Al cartell s'hi veu una cabeça d'alls i un molinet de pebre, donant a entendre que són dos dels ingredients fonamentals. En realitat hi hauria d'haver els alls i un pebrot de romesco, ja que quan els pescadors i la gent gran de Baix a Mar diuen "pebre" volen dir "pebrot sec". I aquests sí que són els ingredients fonamentals!