dijous, 5 de novembre del 2009

Tabús i eufemismes

Resulta que hi ha coses que no es poden dir pel seu nom, perquè fa lleig, perquè és una grolleria o perquè creen alarma social.
Tots sabem que si tens calfreds, febre, mal de cap, dolors articulars, tos i mocs és molt probable que sigui grip. Però no patiu, que si aneu al metge us dirà que teniu una viriasi o un procés viral, que feu repòs i que és qüestió d'una setmana o vuit dies.

Aquests dies que ha començat a canviar el temps moltes criatures han caigut malaltes amb refredats, mals de coll i processos virals. Les aules de les escoles estan en quadre, però ningú reconeix que hi hagi casos de grip, i molt menys de grip A. És clar, com que no s'analiza!
Comentaven unes mares a la porta d'un col·legi que a Sanitat de Tarragona reconeixen que el 36% dels casos de grip són del tipus A (o grip nova), però que només fan anàlisis aleatòries dels malalts i que es tracta d'una estimació aproximada. Els pediatres tenen més interès en veure les criatures al final del procés per comprovar que no hi ha complicacions, que no pas quan comencen a tenir febre.
En fi, si aquesta grip és tan poc virulenta com sembla i hem d'acabar tenint-la tothom (encara que sigui sota un eufemisme) potser algú s'ha passat creant una alarma injustificada.
A veure si serà veritat que es tracta de distreure l'atenció de temes econòmics?

2 comentaris:

Dan ha dit...

Només el 36%? Em sembla que s'equivoquen. He mirat la pàgina de segiment de la grip, del ministeri,
http://vgripe.isciii.es/gripe/PresentarHomeBoletin.do;jsessionid=2633896C3F12CF1A4B02220CA0DE00CF?boletin=1&bol=195
i gairebé el 100 % de la que corre ara es grip nova. Ha esbandit del tot la que teníem l'any passat. Però com molt be dius, s'han dedicat a espantar molt per una grip que s'encomana molt, però es molt suau.

Iris Gual ha dit...

Dan, ja pot ser que sigui gairebé el 100%. La font d'on he tret les dades és ben poc rigorosa i segurament s'ha volgut minimitzar l'alarma en les famílies on hi ha criatures malaltes.