dimarts, 28 d’agost del 2007

Canvi climàtic i planificació territorial

Diuen que l'altre dia va plore tant! Potser sí que 50 litres per metre quadrat en mitja hora és molt, però després es va suavitzar molt i al cap del dia "només" eren 75 l/m2. Com que jo sóc com sóc, m'agrada contrastar les dades i analitzar-les racionalment. Fins a quin punt la pluja del dia 12 d'agost va ser excepcional?

He buscat dades històriques al Centre d'Estudis Sinibald de Mas i he trobat un treball de l'any 1989 del Jordi Juan on analitza les dades meteorològiques recollides pel Sr. Manuel Orriols entre els anys 1926 i 1982, i les observacions del Sr. Francesc Rovira Call entre els anys 1952 i 1980. De totes les dades m'he quedat amb la de la intensitat de pluja més gran en 24 hores. Doncs bé, resulta que aquestes pluges són d'allò més normal en un clima mediterrani litoral com el nostre.

Cada 5 o 6 anys hi ha almenys un dia a l'any que se superen els 80 l/m2. Normalment és un dia de setembre o d'octubre, però de vegades és al maig o a l'agost. Cada 17 anys, aproximadament, hi ha un dia en el qual se superen els 150 l/m2 (l'últim va ser a l'octubre de 2003). Com que la sèrie de dades "només" abarca 80 anys (i encara amb llacunes), amb aquestes dades no es poden establir els màxims d'intensitat amb un temps de retorn de 500 anys, que és la dada que necessiten els enginyers per dimensionar les xarxes de clavegueres i de pluvials.

De totes maneres, amb el canvi climàtic que estem "gaudint" totes aquestes dades poden resultar anecdòtiques. Diuen els entesos que el clima s'està "radicalitzant", que les sequeres seran cada cop més agudes i les pluges cada cop més torrencials. Ens hi haurem d'anar acostumant!

Per cert, com ho han fet els nostres enginyers per fer els càlculs de les xarxes del carrer Nou i la plaça de la Font? Quins paràmetres han usat per preveure l'escolament superficial de Sant Jordi que desguassa a la zona esportiva? Com han calculat la potència de les bombes que han d'eixugar els passos subterranis després de les pluges?

No patiu, torrencs, tenim el millor equip de tècnics de Catalunya que vetlla per la qualitat de les infrastructures públiques. Segur que ells tenen en compte el canvi climàtic i han previst que es puguin superar les inclemències meteorològiques.

3 comentaris:

jordi pla ha dit...

Iris: Considero que 50 litres en mitja hora no es molt, és 'moltíssim'. La mesura de les precipitacions per dies (estadístiques) pot enganyar, ja que no reflexa la intensitat. La quantitat d'aigua/minut o hora i el camí que té per seguir el seu curs és lo que mana. Si caiguessin 100 litres en un dia plovent tota l'estona de forma regular, aleshores resultaria que han caigut 7 centilitres al minut, un dit i mig d'un got d'aigua repartit per metre quadrat, fàcil d'evacuar. Però si un camp de futbol rebés 50 litres per m2 en mitja hora, recaptaria més de 300.000 litres, molta aigua per canalitzar-la degudament. Només que trobés una vessant una mica inclinada, es desbordaria fàcilment. O sigui que veig molt difícil controlar aiguats tan forts com el que em patit, perquè necessitaríem unes inversions enormes en desguassos. Estem apanyats si el canvi climàtic ens porta sovint tempestes d'aquesta magnitud. No hi han escolaments que valguin. Es pot prevenir fins a cert punt. I lo fotut és quan els aiguats agafen caire polític.

Iris Gual ha dit...

Jordi, tens raó dient que la intensitat no queda reflectida en les dades que aporto, però són les que més s'hi acosten de totes les que he trobat. També tens raó quan dius que anem malament si s'ha de polititzar la meteorologia. Però està clar que el canvi climàtic va en aquest sentit i crec que és exigible dels nostres polítics i dels nostres tècnics que es tingui en compte i que per una vegada es tingui una mica de visió de futur.

jordi pla ha dit...

Sens dubte. Salutacions.