dissabte, 28 de juliol del 2007

La posidònia

La posidònia (Posidonia oceanica) és l'herba marina de les nostres platges mediterrànies. A Baix a Mar sempre n'havíem dit "cintes", en català també se l'anomena "altina" o "alga dels vidriers", però a la universitat vaig aprendre que les plantes tenen un nom científic que serveix per dir-ho igual en tots els idiomes.

El nom científic de les cintes és Posidonia oceanica, així, en cursiva i sense accents. Curiosament aquesta planta no es troba a l'oceà, a cap oceà, només a la mar Mediterrània. El nom de "posidonia" és més apropiat que el de "oceanica", en el sentit que Posidó és el déu del mar segons els grecs. En altres mars hi ha altres plantes que fan una funció ecològica semblant.

Contràriament al que puguis pensar, no es tracta d'una alga sinó d'una planta fanerògama més semblant a la gespa que a les algues verdes o brunes que entapissen les roques del roquer o de la Barra de Tres (botànicament parlant, és clar).

A principis del segle XX i fins els anys 70 hi havia moltes mates de cintes sobre l'Antina i entre les Roquetes de Baix a Mar. Avui has de nedar fins la Barra de Tres o anar al Brut de Creixell per veure-les. La contaminació associada al turisme dels anys 70 i 80 van matar moltes plantes i encara no s'ha recuperat.


Des de l'any 2002 tinc una certa passió per aquesta planta i segueixo la seva evolució a la nostra platja de Baix a Mar, estiu rera estiu. Fins ara manté un aspecte saludable i una extensió limitada però constant.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Apa Iris endavant amb el "mundillo" blocaire. Actualitza i informa!!!!!!!!

rafael ha dit...

Iris, la posidómia es diferente a la pasimonia ¿ verdad que si ?, te digo esto porque yo de biologia no tengo ni idea..Seguramente esta sea apasionante y quienes saveis del tema, podeis aportar mucho, para que no perdamos lo poco que nos queda.En el supuesto caso de que os pidan opinion.
Yo quiero aprovecharme de tus conocimientos, si me lo permites y preguntarte ¿ Que te parece desde el punto de experta, ese canal en el lateral del colegio la Antina, con esas aguas verde y con ratas y mosquitos como leones, ¿esa aguas son salubles?..Perdona la broma de la pasimonia. besitos

Iris Gual ha dit...

Fantasma, efectivament la rasa és un problema de salubritat. Que hi hagi aigua és normal, que l'aigua sigui verda i tingui mosquits vol dir que no circula, i per tant comença a ser un problema. Però en cap cas s'ha de convertir en una clavaguera o un cau de rates. El que encara no entenc és com han construit un col·legi al costat de la rasa??

rafael ha dit...

Muchas gracias Iris, hasta pronto.besitos