dimarts, 10 de juny de 2008

Gestió de la platja (1a part): "planxat" de la sorra

Ningú no pot negar que el valor amb més atractiu turístic de la Torre és la seva platja, i per això es dediquen tants diners i esforços en el seu manteniment i millora. De vegades, però, les actuacions sobre la platja es fan amb molt bona voluntat però pocs coneixements tècnics, per exemple la neteja de la sorra.

Evidentment una platja que aspiri a ser turística i tenir una bandera blava ha de tenir un sistema de neteja eficaç. I els treballadors de la neteja han de tenir unes condicions laborals dignes. En aquest sentit, la neteja mecànica de la sorra és un avenç difícil de renunciar-hi.

Però sovint veiem "la màquina" que passa platja amunt i platja avall pentinant la sorra i deixant-la ben llisa (sense que això vulgui dir que està més neta que abans). Aquesta és una posició "antinatural" de la sorra, ja que el moviment de l'aire i les onades modelen petites dunes que alhora eviten moviments més grans de la sorra i al final pemeten que els granets de sediment no marxin gaire lluny i segueixin a la platja. Si "planxem" aquestes petites ondulacions, el vent no troba obstacle i s'endú els grans de sorra fins el passeig i més enllà. La solució a aquest problema passa per permetre que es formi un petit muntanyà a mitja platja i s'escombri el passeig marítim retornant la sorra a la platja.

Aquesta era la situació a Baix a mar abans de la construcció del passeig. Recordo perfectament que des de la vorera de les cases de primera línia no es veia la vora del mar perquè la sorra de mitja platja t'ho tapava.

Algú pot pensar que el problema també es pot solucionar posant un "muret" entre el passeig i la sorra, però aquesta no és una bona solució i serà el tema d'un altre post.