diumenge, 8 de febrer del 2009

Què se n'ha fet de les "minves de gener"?


Les minves de gener és el nom que rep una situació marítima pròpia de l'hivern que consisteix en un període llarg de pressions atmosfèriques molt altes i falta de vent, que provoca que la mar estigui molt plana i reculi. Als pescadors artesanals de Baix a Mar ja els agraden aquest períodes de bonança!

A la platja de la Torre hi ha diversos símptomes que indiquen les minves. Una és que augmenta l'amplada de la platja. Però el Bloc també es veu diferent perquè es pot apreciar molt bé l'esglaó que normalment queda al nivell del mar i en canvi amb les minves sobresurt ben bé mig metre, o més. Al Roquer dels Munts també es nota el descens del nivell del mar, sobretot en llocs com el Codolar, però quan no hi havia port encara es veia millor.

Enguany no hi ha hagut minves, i si no s'espavila ja no hi serà a temps! Em sembla recordar que l'any passat tampoc n'hi va haver. Deu ser cosa del canvi climàtic, que fa variar la posició de les baixes pressions i les altes pressions de tot l'hemisferi nord.

Aquesta foto és de les Roques Arriades, al costat de la Roca Foradada, abans de la construcció del port. És de l'any 1993 i per on passa aquest home caminant normalment hi havia un metre d'aigua.