dijous, 27 de setembre del 2007

Pressupostos municipals

La tardor és temporada de pressupostos. Els de l'Ajuntament també comencen a estar sobre la taula. L'equip de govern municipal ja ha començat a fer els comptes, l'oposició tindrà l'oportunitat de replicar properament i la ciutadania té ocasió de dir-hi la seva amb els pressupostos participatius. Al final ha de sortir una declaració d'intencions, econòmicament parlant, que respongui al model de poble que volem ser.
Enguany es vol anar una mica més lluny i es proposa un "pla de mandat", que és una cosa així com una previsió de pressupost a quatre anys vista. Això està bé. És força assenyat planificar les actuacions, sobretot si parlem d'inversions municipals. La segona part és pactar (consensuar, acordar...) aquest pla amb la majoria de la població, tant amb els representants de l'oposició com amb altres entitats del poble. I la tercera part serà la més complicada: aplicar el pla i procurar no desviar-se'n gaire.
En un pla d'aquest tipus el més bonic és triar en què es faran les inversions: un mercat o un tanatori o una plaça o una sala de concerts... Però el que ja no agrada tant és d'on sortiran els diners: augment dels impostos, contribucions especials... Hauríem de ser una mica més imaginatius i buscar subvencions i altres recursos econòmics que no repercuteixin només en la butxaca dels contribuents.
Estem davant l'oportunitat de dibuixar el model de poble pels propers anys. És important participar-hi. Estic segura que si les coses s'expliquen bé i abastament la major part de la població portarem idees i acceptarem l'aportació econòmica que ens correspongui.

10 comentaris:

Herois ha dit...

Sort en els vostres projectes!

Iris Gual ha dit...

Gràcies.

Anònim ha dit...

Esperem que si els ciutadans podem votar els pressupostos, serveixi d'alguna cosa. Per almenys tindrà la meva col·laboració.

a veure com acabarà tot.

rafael ha dit...

Hacer cosas aumentando los impuestos..esto lo sabe hacer hasta mi abuela y recuerdo, que estos son ya muy altos y los tiempos que vienen son muy delicados. Ahora toca, tener los pies en el suelo.
Creo que lo primero que se tiene que hacer es una auditoria, para conocer con exactitud, donde estamos, pues hay muchas maneras de presentar balances y cuentas de explotacion, tengo serias dudas de la realidad economica de nuestro pueblo. besitos

Francesc Mercadé ha dit...

El número locals estan permanentment auditats Fantasma. El departament municipal d'intervenció és un òrgan que funciona de forma autònoma i la seva regulació s'assembla al del cos de secretaris. Ho hem vist en molts plenaris, com hi han eïnes per a "renyar" el polítics perversos amb els números. L'economia des del punt de vista administratiu està controlada. El que encara és fóra d'asquest nivell de control és la decisió d'on posem les grans xifres de la inversió. Encara no tenim un projecte definit de poble, i encara enem donant cops de cep en aquest camp. Tenim diners per invertir, i tenim capacitat d'endeutament, per si cal. Però en què ens gastem els diners?. Aquesta és la resposta que encara no disposa d'una base de resposta clarificada. M'estic referint al pressupost d'inversions exclusivament. Pel que fa a l'ordinari caldria revisar a favor del poble el tema de les ordenances, i altres arbitris que li són desfavorables. Cal aplicar una política més sostenible en matèria econòmica. Pel que fa al nou model de pla de mandat és un tema pel que portem temps empenyent, i finalment és una d'aquelles realitzacións, una més que se la volen atribuïr, cap problema. Cal treballar en el camp de la prospectiva econòmica i tenir la valentía d'imaginar ara la Torredembarra del futur, per poder-la planificar. Els pressupostos participatius, malgrat el sú poc percentatge de decisió, són un gran pas fet des de la participació ciutadada, per a intentar pal·liar la futura falta de punteria en el cop de pal del polític típicament allunyat de la realitat del séu poble. Hi ha molta féina per fer a nivell d'economia municipal, al marge dels pressupostos estrictes.

rafael ha dit...

Mercadé, las cuentas de Marbella, tambien estaban auditadas, tan auditadas que un buen dia, no habia dinero ni para pagar los cambios de aceite de los coches de la policia municipal.No quiero decir que sea el caso de la Torre, pero cuidado.. Hay muchas empresas que cotizan en bolsa y falsean sus activos. besitos

Francesc Mercadé ha dit...

Les auditories dónen la resposta que vol el que paga, tampoc és la solució. I a Marbella habien saltat les alarmes i tothom sabia que tenien comptabilitat B. Em preocupa més, i amb això estaras amb mi, la manca de matèria gris.

rafael ha dit...

Querido Mercadé, totalmente de acuerdo. besitos

Iris..besitos tambien para ti

Anònim ha dit...

EN Marbella no se hizo ningun procedimiento de contratacion en 10 años, y asi les fue...

En cuanto a nuestro Ayuntamiento, em su página Web Don Santiago ha colgado todo esto:

http://www.torredembarra.cat/arxiu/hisenda/memoria-compte-general.pdf

http://www.torredembarra.cat/arxiu/hisenda/balanc-de-situacio.pdf

http://www.torredembarra.cat/arxiu/hisenda/romanent-de-tresoreria.pdf

http://www.torredembarra.cat/arxiu/hisenda/situacio-financera-a-curt-termini.pdf

http://www.torredembarra.cat/arxiu/hisenda/ratios-financeres.pdf

http://www.torredembarra.cat/arxiu/hisenda/dades-gestio-economica.pdf

Y hay muchos mas enlaces, con muchos números y información.

Creo que al menos Don Santiago, profesor de matemáticas y que entiende de números, ha colgado en Internet las cuentas del Ayuntamiento, las mismas que envia a la Sindicatura y al Tribunal de cuentas, allí podemos conocer lo que el consistorio debe, lo que invierte, sus balances, que prestamos hay en vigor, con que deuda se cuenta, cuanto tiene de dinero en banco y caja etc.

En pocas páginas Web de Ayuntamientos (yo no conozco ninguna) está colgada esa información,que para muchos alcaldes es un tabú que no se puede dar a conocer.

Bravo por Don Santiago

La gente para opinar debe estar informada.

Ya lo dijo Elmo Lewis (Y muchos otros después) THE INFORMATION IS POWER

Anònim ha dit...

Un consell per els que publiquin comentaris en el blog de Francecs Mercade (xisco), poseu els vostres comentaris en els altres blogs perque el Xiscu tant democràtic com es te censura i no publica els comentaris que no li agraden.