dissabte, 20 d’octubre del 2007

Què és i què no és un pla de mandat

Quan l'equip de govern va anunciar que havia preparat un pla de mandat pel termini 2007-2011 ens en vam alegrar perquè s'estava fent un esforç de planificació. Analitzant el document presentat i la proposta de pla quadriennal d'inversions podem veure que només és això: un pla d'inversions a quatre anys. Per començar no està malament, però necessita millorar.

Un pla estratègic, o pla de mandat, és una visió a mig i llarg termini del que volem que sigui el nostre poble. Partim de la situació present i volem arribar a una situació ideal, per això cal analitzar la situació actual sospesant els punts forts i els punts febles, les oportunitats i les amenaces, els aspectes positius i els negatius de la nostra realitat, en definitiva, allò que tenim i allò que ens falta com a poble. També cal tenir molt clar on volem arribar, el nostre poble ideal, sense oblidar que s'han de cobrir les necessitats de la població. Un cop feta aquesta anàlisi cal marcar-se uns objectius generals que s'han de concretar en diversos projectes.

Durant els mesos previs a les eleccions municipals cada partit i cada agrupació d'electors ha fet aquest treball de reflexió i anàlisi, (o almenys l'hauria d'haver fet) i l'ha concretat en un programa electoral. Però, i l'equip de govern? Si l'equip està format per tres grups, quin és el programa que han consensuat? Encara que la reflexió s'hagi fet per separat cal que hi hagi una anàlisi comuna per tal de perseguir un mateix futur per la Torre. Aquesta anàlisi és la que ha de definir els objectius del mandat, i quan hi hagi els objectius clars es podrà parlar de projectes concrets. A més, aquests objectius i aquests projectes els ha de compartir amb la resta de forces de l'ajuntament; sinó, com tindrà el recolzament necessari per dur-los a terme un govern que està en minoria?

Tots els projectes necessiten un finançament i cal fer un pla d'inversions. Això és fer un pla financer amb una política impositiva i una política d'endeutament que constitueixen els pressupostos anuals del període en qüestió. Evidentment dins del marc legal que regeix l'economia municipal. També és important la participació ciutadana en els diferents moments del procés: des de la definició dels objectius en projectes fins a l'elaboració del pressupost anual. A més, com en qualsevol gestió, hem de tenir indicadors de seguiment per comprovar que s'estan complint els objectius i els projectes seguint el pla financer en els terminis temporals previstos.

Als regidors de l'oposició se'ns demana ara que aprovem un pla financer per a quatre anys basat en uns projectes que no estan lligats a cap objectiu general i amb poques garanties de què siguin aquests i no uns altres els projectes que es duguin a terme. Els regidors de l'Alternativa Baix Gaià trobem a faltar tot el treball previ que ens porta a aquesta política impositiva i d'endeutament, allò que justifica aquesta recaptació de diners. Trobem a faltar uns objectius clars pel futur pròxim de la Torre. Sense aquests objectius, el pla financer és un xec en blanc que no estem disposats a signar.

De tota manera el temps encara no s'ha acabat. El pla de mandat necessita millorar i esperem que l'equip de govern el puleixi prou com per poder-li donar suport des de l'Alternativa.

12 comentaris:

resnoesmesqui ha dit...

Hola Iris:
Crec que fas una molt bona reflexió sobre el tema del Pla d’inversions que ens ha proposat l’equip de Govern. És clar que, com tu dius, un pla a mig termini com ara aquest, es si més no, necessari, però com sempre, dissortadament, el “nostre” tripartit, comença amb un error de base que crec estarem d’acord: manca de participació.

No m’agradaria tenir que dir d’aquí uns anys allò que es deia en la pel•lícula Ninotchka d’en Lubitsch, quan un dels personatges diu : “ Fa quinze anys que estic enamorat del vostre pla quinquennal”.

Crec que aquest Pla d’inversions no té en compte el motiu principal pel que hauria d’estar fet: no ens descriu el model de ciutat. Deixem que posi un petit exemple. Quan fa referència a les guarderies hauríem de saber quines son les previsions de creixement, si anem, per exemple, cap una ciutat dormitori –uy uy uy, la temptació sembla gran – es evident que ens quedarem curts, si el que volem es tenir una ciutat més cohesionada, es evident que haurem de repartir guarderies per diferents llocs per fer més amable la ciutat.
Personalment penso que l’error es aquest. Per mi cal implicar a tots els partits i agents socials per debatre el model i a partir de les hores veure quines son les necessitats. Sé, millor dit, sabem, que els hi costa molt donar aquest pas, segurament per la por de perdre el control de la situació, una por que se’m fa inversemblant, donat que un projecta que neix amb un gran acord, sortiria reforçat i amb plenes garanties d’èxit.

Bé, no em vull allarga més, espero i desitjo que aquest petit debat que ara em iniciat via blogs entre nosaltres, siguem capaços de portar-lo a la ciutadania.

Una salutació
Jordi

Iris Gual ha dit...

Jordi, estem d'acord que s'ha de tenir clar on es vol arribar abans de començar el camí. També estem d'acord en què el futur de la Torre és per a tots els torrencs i torrenques, per tant és necessari que reculli les inquietuts de tothom i això només s'aconsegueix amb la participació ciutadana.
Només no estic d'acord amb tu quan dius "model de ciutat", per mi la Torre és un poble i li fan falta moltes més coses que el nombre d'habitants per ser una ciutat. Salutacions.

Francesc Mercadé ha dit...

Un Pla de Mandat o estratègic, tal com molt bé dius és on es decideix i com fer les inversions a un termini limitat. Els més habitual és fer-ho coincidir amb el mandat. De fet és part d'una vella proposta nostra que anomenàvem planificació estratègica. Però tal com dic, aquesta és la part fàcil, unim els pressupostos d'inversions de quatre anys i ja tenim el Pla de Mandat fet i tothom a casa. Però no nosaltres no dèiem només això, és a dir amb un Pla de Mandat econòmic no n'hi ha prou! El Pla de Mandat ha d'anar acompanyat d'una eïna molt més complexa, molt més pensada i molt més treballada. Presentar-nos un Pla de Mandat així és com riure's de la gent.
On vull anar a parar?, doncs a allò que ha d'acompanyar tot Pla de Mandat allò que s'anomena un Pla d'Actuació. És a dir el Programa del Pla de Mandat. Aquest és el que conté la filosofia de les inversions, on s'ha esmerçat l'esforç intel·lectual de polítics i ciutadania, treballant colze a colze durant un temps. Una mena de resultat del treball conjunt del Consell Municipal de Sostenibilitat i l'Ajuntament. Un material on l'Agenda 21 local, hi té un pès important, ja que els indicadors que conté l'Agenda 21 local són uns indicadors, per a orientar l'economia pressupostària local.
Un Pla de Mandat sense un Pla d'Actuació Municipal, és com tenir el resultat a un problema, però sense saber l'enunciat ni veure l'estratègia ressolutiva.
Quan vàrem crear la Comissió de treball d'Economia Municipal i Pressupostos participatius del CMST, estàvem pensant en com podíem treballar en un futur Pla d'Actuació.
La tendència a simplificar les tasques perseguint fites a curt termini ens dóna la realitat actual, un procés inacabat o provisinal, el plat fort no éren els Pressupostos Participatius era l'Economia Municipal.
Cal ser valent i afrontar la realitat, cal madurar un projecte de ciutat o de poble, aquí no hi vull entrar ara, i fer una tasca de prospectiva, i treballar la part d'Economia Municipal al CMST, el resultat serà un esbós del Pla d'Actuació, la suma de les inversions del tal en donarà un Pla de Mandat.
Hem fet una altra vegada la casa començant pel terrat. El procés o s'alenteix o s'inverteix, però tal com està pensat només serveix per a hipotecar un futur treball millor fet.

rafael ha dit...

Iris, felicidades por tu actuacion en el ultimo pleno.besitos

Anònim ha dit...

Volia solsament fer un comentari pels nois i noies d´aquest poble que son simpatitzans d´Alternativa Baix Gaià. Gent jove amb ganes de defensar Catalunya i moltes vegades mollan-se per vosaltres. Bé, sort teniu de no asistir als plens municipals, perquè en sortiria´ho encurreguts veien els vostres representans de tertulia constant amb el representan del grup popular, rien amb ell, fent comentaris a cau d´orella i tantes tonteries que desde el públic ens fa sentir vergonya. Imagineu-vos fins on arriba la complicitat que es tenen, que al tal Oviedo ja li diuen "el alternativo". Es cert no m´ho invento va sortir de l´últim ple aquest nom. Per respecte a tot aquest jovent i als no tant joves, crec que s´ha ser més seriós sobretot devant del poble en un ple municipal. Un consell Iris, per molta gràcia que et facin el comentaris de l´Oviedo, intenta si pots, guardar les compostures, perquè resulta molt desagradable a la vista dels que sentim quelcom simpatia cap les idees que defense-ho. Joves simpatitzants de l´ABG llàstima que no es pogui gravar en video i posar-ho al "you toube" perquè ens en feria-ho creus. Bé espero un canvi d´actitut per tota la vostra gent que no sol asistir als plens.

Iris Gual ha dit...

Em sap greu que passis vergonya per culpa meva. La veritat és que segons com els plens són un rotllo i l'Oviedo no para de fer comentaris. És normal que em distregui. Si a l'Oviedo li diuen "alternativo" només és per fer-li la punyeta, perquè coincidim en ben poques idees. El que passa és que a nivell personal és "dicharachero" i tenir-lo al costat em distreu. Ja li diré al profe que ens canvii de lloc! ;)

Iris Gual ha dit...

Gràcies fantasma.

tafaner ha dit...

U fas molt be Iris,enveges .

Sense una bona participació ciutadana,no es pot fer un bon plan.
Gracies.Salut.

Anònim ha dit...

localitzat: l'anonimo és Antoñito Vilá.

José Oviedo ha dit...

Aguanta, aguanta, Iris. pobreta, quins comentaris mare meva, com tu molt be dius, toma rodillo, i els comentaris son polítics peró amb distensió intentaré mostrarme la proxima vez como un derechon duro e implacable con una roja sentada a mi derecha..

Ayss deu meu,

José Oviedo ha dit...

Per cert Iris, espero la teva votació en l'enquesta del meu blog

Iris Gual ha dit...

José, ja vaig votar fa uns quants dies!