dissabte, 11 d’abril del 2009

Quina monada!


Us en recordeu de les mones de rotllo? Abans als forns pastaven el pa, i per Pasqua feien mones de pasta adobada. Com que avui havia de ploure a bots i barrals i tenim alguns fillols i filloles per complaure ens hem dedicat a fer mones. De bon matí, tres de les germanes (encara en tinc més) hem muntat l'obrador, seguint les instruccions del llibre "Coques i corassons i altres llepolies de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta" de Cossetània Edicions.

La recepta que nosaltres hem fet no és la que al llibre surt com a Mona, sinó la que les autores anomenen Bollos i que a altres llocs en diuen Pandurmiendos, nom que trobem estupendu.

Fem un volcà amb un quilo de farina de força, tres ous, dues tasses de sucre, una tassa d'oli, dues tasses de llet, cent grams de llevat de forner, un bon grapat de matafaluga i celiandre, la ratlladura d'una llimona i mitja culleradeta de sal. A mesura que ho anem pastant ens demanarà més farina (fins a mig quilo més). Ho deixem reposar un parell d'hores. Amb aquestes quantitats surten sis mones d'una bona mida. Fem les peces i les deixem reposar una hora més.

Hem fet massapà i n'hem farcit la meitat. També les podíem haver farcit de cabell d'àngel. Al moment d'enfornar les hem pintades amb oli i espolsades amb sucre. Amb el forn ben fort triguen un quart d'hora (oju, no es cremin del cul!).

Com que un dels fillols és celíac, li hem fet una variant: la mateixa recepta canviant la farina de força per farina de blat de moro i d'arròs a parts iguals. El llevat també ha de ser apte per a celíacs. No ha quedat ben bé igual, però farà el fet.

També hem volgut provar de fer la recepta que el llibre dóna com a Mona, i que s'assembla més a les mones de pastisseria. La nostra és amb xocolata!

A la foto en nota que són artesanes (no n'hi ha dues d'iguals) però no en podeu apreciar l'olor.

6 comentaris:

La teva filla preferida ha dit...

apa, a menjar mones fins a st joan! XD

exterlin ha dit...

nyam, nyam, nyam...

Iris Gual ha dit...

Fins a Sant Joan no hi arribaran, però dimarts potser encara en quedarà alguna per esmorzar a cole.

resnoesmesqui ha dit...

T'agafo la recepte. Això de "pandurmiendos" m'encantat.

Ja et diré...ñM, Ñm...

Bon profit

Iris Gual ha dit...

Ja m'ho explicaràs...

exterlin ha dit...

boníssims, Iris...per repetir!!