dimecres, 30 de juliol del 2008

Homo ... sapiens?

Que l'home (en sentit genèric: home i dona) és un animal no ho dubta ningú: és pluricel·lular, amb cèl·lules eucariotes, heteròtrofes, sense paret cel·lular; té coordinació nerviosa i hormonal, sensibilitat (en sentit genèric: capta estímuls exteriors) i moviment.

Per definició, l'home és un animal racional. Té un complex cervell que li permet fer funcions tan complicades com expressar emocions, desenvolupar i utilitzar la tecnologia, crear art i utilitzar el llenguatge.


En la funció del llenguatge es posa en marxa un complex mecanisme d'abstracció d'idees i la seva transmissió a través de lletres escrites o l'articulació de sons. Però el llenguatge és més que això: són les paraules amb doble sentit, les frases fetes, el to i el context de les frases, el sentit de l'humor... En aquests aspectes és on es manifesta realment la intel·ligència i el bagatge cultural de cadascú.

Però, i si l'acudit no s'entén? I si només es pren de forma literal el que diuen les paraules? I si es treu de context la ironia? Llavors sí que estem ben posats! I si no, mira l'embolic que li han muntat al Lluís Suñé per un comentari sobre les balances fiscals.

El sentit de l'humor enriqueix l'ésser humà i és una llàstima que alguns individus, com Daniel Tercero de "la voz de Barcelona", en tinguin tan poc.

9 comentaris:

Francesc Mercadé ha dit...

Iris, la imatge que ulilitzes per a il·lustrar el teu post és simpàtica. A partir d'ara ens harem de fixar més en les imatges, i no ho dic per l'SGAE. El quart, cinquè, sisè i setè esglaó corresponen al mateix Homo... sapiens, no?. Bones vacances!

rafael ha dit...

Cuanta razon tienes Iris y cuanta cabeza sin evolucionar. besitos

Anònim ha dit...

Torredembarra mostra "repulsa" per opinió Suñé i demana disculpes extremenys

Segons EFE, tots els grups polítics de Torredembarra han emès un comunicat conjunt en el qual expressen la seva "més enèrgica repulsa" per les manifestacions del regidor d'Alternativa Baix Gaià (marca d'ICV-EUiA) a la localitat, Lluís Suñé, i demanen disculpes als extremenys.

La nota pública de l'Ajuntament de Torredembarra arriba després que Suñé publiqués en el seu bloc personal a Internet una imatge d'una suposada campanya d'apadrinament internacional amb el lema "Apadrina un nen extremeny per 1.000 euros al mes".

"Davant les recents manifestacions del regidor", l'alcalde Torredembarra, Manuel Jiménez (PSC) i els grups polítics de la corporació municipal (PSC, CiU, ERC, ADT, ABG, PP i GIT) han volgut expressar la seva "més enèrgica repulsa" i considera aquestes opinions "totalment desafortunades i fora de lloc".

Els grups municipals de la localitat lamenten que "el poble de Torredembarra estigui en boca de tots per un acte d'aquest tipus, quan aquesta població sempre ha destacat pel seu esperit integrador, tolerant i solidari amb tots els col·lectius de ciutadans de l'Estat espanyol i de tot el món".

A més, ofereixen les seves disculpes "al poble extremeny i a totes aquelles persones que s'han sentit ofeses".

Igualment, han manifestat la seva repulsa, "per intolerables", als escrits i correus electrònics amb insults i amenaces que ha rebut l'esmentat regidor i l'Ajuntament de Torredembarra i han recordat que aquest tipus de manifestacions "desacrediten les mateixes persones que les duen a terme". EFE

Anònim ha dit...

No vulguis justificar la barroeria i la falta d'educació. Tu, Iris, que et dediques a l'ensenyament ets la primera que hauria de rebutjar decididament la utilització dels infants en aquest tema. Vergonyós. Aquest poble fa fàstic amb els dirigents polítics que té.

Iris Gual ha dit...

Anònim de les 11:50', he llegit aquesta notícia a l "diari de Tarragona" i m'ha sorprès molt que parli dels grups municipals i a més especifiqui amb les sigles. Que jo sàpiga no s'ha produït cap reunió de portaveus dels grups municipals i no s'ha fet cap declaració conjunta. A partir d'aquí tota la notícia perd credibilitat.
A títol personal, diversos regidors i regidores hem manifestat públicament a través de diversos blocs el nostre suport al company Lluís.

Iris Gual ha dit...

Anònim de les 13:34', insisteixo en el contingut del meu escrit: quan una cosa es diu amb ironia i s'interpreta literalment no anem bé.
El cartell és una paròdia de qualsevol campanya de qualsevol ONG.

Anònim ha dit...

una cosa es el sentit del humor, que tots tenim (mes o menys) i una altre es voler ser sempre la cirereta que corona el pastiss, i ves per on aquest cop s'ha passat.

Jo comparteixo plenament i de tot cor el missatge que Suñe volia transmetre, però de cap manera en les formes, aquest tipus de "sentit de l'humor" es tant fi que a vegades es trenca, com es ara el cas.

Si volem fer-nos respectar hem de ser mes seriosos, no per cridar mes fort o en aquest cas, fer el xiste mes graciòs (¿?) es demostra la raó.

Anònim ha dit...

en primer lloc quant un acudit s’ha d’explicar malament, és un mal acudit.
en segon lloc el llenguatge sense ètica és quincalla.
en tercer lloc salutacions.
laurie

Anònim ha dit...

Us adjunto un blog que considero ofensiu envers els simpatitzants i polítics d'ICV.
Comentaris com:
"En Saura no es res ... mai a sigut res...i mai sera res, sols un oportunista que vol xupar com alguns del seus socis, sento llastima per la nostra estimada Catalunya per tenir defensors de aquesta "calanya", ja comença ser hora de fer servir les cordes...d'arbres en tenim de sobres." em semblan inclús intimidatoris.

Podeu accedir-hi a través del link:
http://marroca.blogspot.com/2008/08/icv-es-baixa-els-pantalons-grcies-sr.html

Aquest bloc de Mar Roca ve llastimosament recomanat a la web d'en Lluis.

Potser hauríem de fer alguna cosa davant tanta agressió verbal.

Tot el meu suport a en LLuis i Bones vacances!